Expositie beeldende kunst
door Rina Groot

Westlandse molendag, zaterdag 24 juni 2017

Open van 9.00 tot 17.00 uur, toegang gratis. 

Ook de molen DE KORPERSHOEK aan de Gaagweg 5 in Schipluiden is van binnen en buiten te bezichtigen. De tekeningen, schilderijen en collages die gemaakt zijn onder leiding van Rina Groot, beeldend kunstenaar, worden in de molen tijdens Westlands molendag, zaterdag de 24 juni 2017 gepresenteerd.
Als je van het ene naar het andere dorp rijdt, staat daar trots De Molen ‘De Korpershoek’Deze
meelmolen kent een rijke historie die terug gaat naar het jaar 1515.Deze molen en de ernaast gelegen pittoreske woning zijn historische schilderachtige dorpsgezichten in het Midden-Delfland.  

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek
Maandagavond 20 maart en woensdagavond 22 maart, om half acht, verzamelden decursisten van Rina Groot zich bij molen Korpershoek, om in en rond de molen een onderwerpte zoeken om te schetsen. Molenaar Hans van Leeuwen liet ons binnen, zorgde voor licht en leidde ons door de molen, vertelde, verklaarde en verhelderde.Boven in de molen, op de kapzolder hing reuzel, Hans van Leeuwen, was daar niet meer zo over te spreken. De kwaliteit was vroeger beter.De reuzel zorgt voor smering van de bovenas, door de hanentree te beklimmen kon je diezien liggen. Via de bovenas wordt de koningspil aangedreven. Daarna werd het moeilijker; kamwiel, luiwerk, spoorwiel, kamdam, rondsel (schijfloop), loper en ligger, de kaar, takels, blokken,kettingen en touwen !Iedereen zocht een plekje dat tot de verbeelding sprak en maakte een schets. In hetatelier van Rina is dat in de laatste twee lesavonden uitgewerkt.

Dit project was erg leuk en ook erg leerzaam. Hans van Leeuwen stuurde een link door: www.westlandsemolens.nl . Ook op www.slideshare.net/keesvanger/molenwielen kun je veel zien en leren over techniek in de molen en de vaardigheden van molenmakers. 

Tekst: Hans Saris. Beschrijving van de ervaring.
Foto’s: Nel van Leeuwen, Rina Groot.

 

 

 

                                                                                   Deze pagina is gemaakt op 6-6-2017: Tijd: 21:17 uur.                                                         Index bestaande molens
                                                                                                                                                                                 Laatste wijziging:  Tijd .